Discgolfarnas nya favoritbana

Det har nu gått lite mer än ett år sedan Häfla Bruks DiscGolfPark öppnade. Intresset över banan har varit större än förväntat, menar Marcus Eriksson som är en av dem som var med och kläckte idén om banans existens från första början. 

Marcus har spelat discgolf sedan 2019. I början fick han och kompisarna åka runt och spela på banor i närheten, men allteftersom intresset för sporten ökade för både Marcus och andra spelare generellt, kom Marcus fram till att Hävla behövde en egen bana. Marcus och hans kollega Nicklas Hietala vände sig därför till Häfla Bruks ledning med frågan om de skulle kunna tänka sig att bidra finansiellt i skapandet av en ny bana. Som en del i Häfla Bruks friskvårdssatsning sa de ja och med ytterligare stöd av Hävla Sportklubb genom ren arbetskraft och lokala entreprenörer blev drömmen om en egen Discgolfbana verklighet. Den erfarna bandesignern Lars Jansson ritade upp en rolig och spännande 18-hålsbana som blev så populär att Finspångs Kommun senare bidrog med ännu ett finansiellt stöd som gjorde att man även kunde bygga en 9-hålsbana i anslutning till den första. 

9-hålsbanan är perfekt för nybörjare, då den har lite kortare hållängder. Men den är rolig för oss inbitna discgolfare också. Vi har kört på den hela vintern, berättar Marcus.

Även om discgolf är lite mer av en sommarsport, så går det alltså att spela året om.

Såvida det inte är storm eller spöregn, så står det allt som oftast någon bil här på parkeringen, året om. Det går bra att spela även när det är mörkt. I vintras spelade vi seriespel med glowdiscs och satte belysning i korgarna, berättar Marcus.

Men det är inte bara lokalbor som nyttjar Häfla Bruks DiscGolfPark. Den svenska discgolfeliten rankar banan som en av de bästa i Sverige och 18-hålsbanan är flitigt använd i professionella sammanhang. I sommar hålls minst en tävling per månad som alla är nästintill fullbokade. 

Att det är så många som vill arrangera tävlingar här ser vi som ett kvitto på att banan är riktigt bra, menar Marcus.

Men vad är det som gör discgolf så populärt? Marcus tror att det beror på att det är en hyfsat enkel sport att lära sig. Den passar alla åldrar, ung som gammal. Skaderisken är låg, den är inte kostsam att utföra och det är oftast ingen kö på banan. Det är också en aktivitet som inte tar all din tid. En grupp på fyra personer som går en 18-hålsrunda tar ungefär 2,5 timmar. Att man vistas ute i naturen är också ett plus. Dessutom är gemenskapen kring sporten öppen och trevlig. 

Det är en sport där man gärna hjälper varandra och ger tips, i stället för att hålla alla knep för sig själv. Det tycker jag är viktigt. Det ska vara kul att spela. Hälsoeffekterna kommer som en bonus, avslutar Marcus.