Häfla blev hans melodi

Det är något med den goda stämningen på Häfla Bruks. Den får människor att trivas och bli kvar. Marcus Eriksson är ett bra exempel på det.  

Marcus hade planer på en musikerkarriär med en bakgrund som utbildad basist och slagverkare vid Musikhögskolan i Örebro. Han är uppvuxen i en musikerfamilj och har frilansat som musiker i många olika sammanhang. Men efter att ha avslutat studierna behövde han ett arbete och genom en bekant fick Marcus möjligheten att börja jobba på Häfla Bruks. Han började arbeta på varmförzinkningsavdelningen 2006 men fick kort därefter nys om att företaget var i behov av säljare. Då påbörjade han i stället en tretton år lång karriär som säljare inom segmentet byggprodukter.  

– Jag kände rätt snabbt att jag hittat rätt. Mina planer på att bli heltidsmusiker lades på hyllan. Det här är arbetsplatsen för mig, säger Marcus. 

Häfla Bruks har alltid lagt stor vikt på internrekryteringar. Genom att erbjuda Marcus en internutbildning avancerade han ytterligare 2019 och kan nu titulera sig själv som konstruktör.

Det innebär att han med hjälp av olika CAD-program tar fram produktionstekniskt bra lösningar eller underlag till produktion av allt från Häfla Bruks standardsortiment till mer avancerade specialbeställningar. Att ha en gedigen erfarenhet som säljare bakom sig inom samma företag, har visat sig vara en fördel. Att vara konstruktör innebär nämligen ofta ett nära samarbete med säljarna.    

marcus eriksson haflabruks
Marcus Eriksson, konstruktör.

– Det är en av de roligaste utmaningarna med mitt jobb. Att tillsammans med säljarna, och ibland direkt med kund, utforma och finna lösningar på olika uppdrag eller problem. Uppdragen kan variera från dag till dag. Från att ena dagen hitta en smart lösning på en enkel industritrappa på en lastkaj, till att andra dagen klura ut hur vi ska få ihop en enorm trappa till en varuhusentré. Det är omväxlingen i arbetet och mina härliga kollegor som alla har nära till skratt, som gör det här jobbet så roligt, menar Marcus. 

På fritiden är musiken fortfarande ett stort intresse i Marcus liv och sedan några år tillbaka är han även en inbiten diskgolfare.  

– Vi har en fantastiskt fin 18-hålsbana, Häfla Bruks Diskgolfbana, som vi tack vare företaget fått möjlighet att anlägga här i Hävla. Där spenderas många timmar, avslutar Marcus glatt.