Mjuka fordon till brutal verklighet

I dagarna rullar den 40e bilen i ordningen ner från Sverige till fronten i Ukraina, fullastad med behövligheter. När kriget i Ukraina bröt ut 24 februari förra året kände smeden och brandmannen Michael Maasing att han var tvungen att göra något. 

Vi måste fråga oss om vi vill ha demokrati eller diktatur? För mig är det självklart att kämpa för demokratin, svarar Michael på frågan varför han valt att engagera sig.

Eftersom Michael jobbat tillsammans med Häfla Bruks under många år, och han visste att hans smed-kollegor i Ukraina var i skriande behov av material, vände han sig till Häfla och frågade om de kunde bidra med något. Framför allt var det svetstrådar som behövdes eftersom många smeder i Ukraina hade sadlat om och nu producerade stridsvagnshinder och flamskyddsdämpare mot Kalasjnikovs.

I slutet av mars 2022 styrde Michael sin bil mot Ukraina, fullastad med svetsgrejer. Snart ville fler engagera sig, och samtidigt som ytterligare smeder från både Sverige och Norge slöt upp för att kunna skicka ner mer material, så kom fler förfrågningar från Ukraina. Hade de möjligtvis möjlighet att skicka ner några el-aggregat? Fyrhjulsdrivna bilar? Ju bättre utrustning de ukrainska soldaterna har, desto snabbare kan de förflytta och mobilisera sig i kampen mot inkräktarna.

Michael började höra sig för bland vänner och bekanta. Är det någon som har en bil som bara står? Eller annat material som kan användas i försvaret? Han fick gensvar. För ett tag sedan skickades det exempelvis ner en bil som en läkare donerat, den byggdes senare om till ambulans på plats. Häfla Bruks platschef Roger Svensk kom på att Häfla ju hade en Ford Ranger som inte längre används av bruket. Den fick Michael gärna skänka vidare. Sagt och gjort, Häflas Ford Ranger lämnade svensk mark tidigare i våras och har nu anlänt till Ukraina.

Vi servar alla bilar här hemma i Sverige, och om vi hinner målar vi om dem i grönt innan vi skickar ner dem. Behovet är stort vad gäller sådana här ”mjuka fordon” som de kallas när det inte syftar på pansarvagnar och sånt. Gensvaret vi får av ukrainarna är ren tacksamhet. Det känns bra att kunna bidra på något sätt, avslutar Michael.

 

fordon till ukraina 760x800 ag00004967