Vetlanda Vattentorn renoverades för framtiden

Det är nu 60 år sedan vattentornet i Vetlanda färdigställdes och togs i bruk. För snart två år sedan genomgick vattentornet en omfattande renovering där vi på Häfla Bruks fick vara med på ett hörn.

Ett vattentorn, eller högreservoar som det också kallas, har bland annat som syfte att hålla rätt vattentryck, men det ska också tjäna som reserv vid eventuella rörbrott och kunna användas för eldsläckning. Så det är viktigt att se till att ett vattentorn alltid är i bra skick. 

För vattentornet i Vetlanda innebar renoveringen byggandet av ett nytt tornhus där teknisk utrustning och andra instrument ryms. Fasaden skulle tvättas, renoveras och målas. Sedan skulle nya, slitstarka trappor monteras och det är där vi kommer in. Vi levererade bland en rak trappa i sju löp med sex vilplan med trappsteg och beläggning av vilplan med gallerdurk samt skyddsbur med dörr i sträckmetall.

Hela renoveringen skedde med hållbarhet i fokus och därför var man noga med att välja material och metoder som gör att vattentornet kan stå kvar i all sin prakt under många år framöver. 

Se vårt referensecase här